Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
Σχολή Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Το Εργαστήριο Γνώσης και Αβεβαιότητας εξετάζει το ρόλο της γνώσης και της απουσίας της στη θεωρία και την εφαρμογή της πληροφορικής σε πεδία που περιλαμβάνουν την επιστήμη, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την τεχνολογία, την κοινωνία και την αγορά.
Ιστορία
Το Εργαστήριο Γνώσης και Αβεβαιότητας ξεκίνησε την πορεία του ως άτυπη ερευνητική ομάδα τον Αύγουστο του 2014. Θεσμοθετήθηκε τον Απρίλιο του 2017 με την απόφαση 1653 (ΦΕΚ 1186 τ.Β / 4.4.2017) του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Στόχοι
Περιοχή δραστηριότητας του Εργαστηρίου είναι το γνωστικό αντικείμενο της γνώσης και της αβεβαιότητας καθώς και οι ακόλουθες, στενά σχετιζόμενες περιοχές:
- Ασαφή μαθηματικά.
- Σημασιολογικός ιστός.
- Οπτικοποίηση της πληροφορίας.
- Τεχνητή νοημοσύνη.
- Ανάκτηση πληροφορίας.
- Προσαρμογή στο χρήστη.
- Πολιτισμική πληροφορική.
- Κοινωνικά δίκτυα.
- Ευφυείς πόλεις.
- Ευφυή περιβάλλοντα.
Πέρα από τις ερευνητικές του δραστηριότητες το Εργαστήριο συμβάλλει στο προπτυχιακό και στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Τμήματος συμμετέχοντας στη διδασκαλία των μαθημάτων που άπτονται του αντικειμένου του και προσφέροντας θέματα θεωρητικών και εφαρμοσμένων εργασιών, στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών υποχρεώσεων των φοιτητών.
Ποιοι είμαστε
Ο Δρ. Μανόλης Γουάλλες, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ιδρυτής και Διευθυντής του Εργαστηρίου, έχει πολυετή εμπειρία διοίκησης εκπαιδευτικών και ερευνητικών δομών από την προηγούμενη σταδιοδρομία του στο University of Indianapolis και στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Τώρα μεταφέρει αυτή την εμπειρία στην Τρίπολη και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Τα περισσότερα από 30 μέλη του Εργαστηρίου περιλαμβάνουν καθηγητές, ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές, το προσωπικό του Εργαστηρίου και εθελοντές.
Ο χαρακτήρας του Εργαστηρίου είναι έντονα διεπιστημονικός, με τα ερευνητικά ενδιαφέροντα των καθηγητών και των ερευνητών του να περιλαμβάνουν διάφορα πεδία της πληροφορικής καθώς επίσης και την ψυχολογία, τα παιδαγωγικά, την αρχαιολογία και την ιστορία.
Επιστημονικό Έργο
Το επιστημονικό έργο του Εργαστηρίου αποτυπώνεται στις δημοσιεύσεις των μελών του σε επιστημονικά περιοδικά, συνέδρια και βιβλία. Τα μέλη του Εργαστηρίου έχουν σωρευτικά περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις και έχουν λάβει περισσότερες από 4000 αναφορές. Έχουν επίσης επιμεληθεί την έκδοση πολυάριθμων ειδικών τόμων περιοδικών, συλλογικών τόμων βιβλίων και πρακτικών συνεδρίων.
Εργαλεία
Τα εργαλεία που προκύπτουν από τις ερευνητικές μας εργασίες και από τις πτυχιακές και διπλωματικές εργασίες των φοιτητών διατίθενται ελεύθερα μέσα από τον ιστοχώρο του Εργαστηρίου. Σε αυτά ενδεικτικά περιλαμβάνονται:
- Εφαρμογή για την οπτικοποίηση της αβεβαιότητας σε σύννεφα λέξεων
- Εφαρμογή για την οργάνωση φωτογραφικών αρχείων
- Εφαρμογή για την μέτρηση και οπτικοποίηση της ερευνητικής επιρροής
- Εφαρμογή για τη συγκέντρωση βιβλιογραφικών αναφορών
Ανοιχτός κώδικας
Το Εργαστήριο συμμετέχει στην πρωτοβουλία του ανοιχτού κώδικα και διανέμει, μέσω του λογαριασμού του στο GitHub, τον κώδικα των εργαλείων που αναπτύσσει.
Επικοινωνία
Το Εργαστήριο στεγάζεται στο κτίριο της Σχολής Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη θέση Σέχι, δίπλα στην κεντρική βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου. Εκεί βρίσκονται γραφεία των ερευνητών και οι θέσεις εργασίας των συνεργαζόμενων φοιτητών.
Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
Σχολή Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Οδός Ακαδημαϊκού Γ. Κ. Βλάχου
221 31 Τρίπολη
gav@uop.gr
http://gav.uop.gr
https://www.facebook.com/gavlab/